Iedereen droomt natuurlijk van een lagere hypotheekrente op de hypotheek. In sommige gevallen is dat zelfs ook mogelijk. Indien u een hypotheek met NHG heeft, bestaat uw hypotheekrente uit een basisrente met een risico-opslag. Heeft u al een gedeelte van uw hypotheek afbetaald? Dan kan uw hypotheekrente mogelijk omlaag. In dit artikel leest u daar meer over.

Wat is de risico-opslag?

Heeft u een woning gekocht met NHG-garantie? Dan heeft u een rente dat bestaat uit twee onderdelen: een risico-opslag en een basisrente. De risico-opslag wordt bepaald op basis van het hypotheekbedrag en de waarde van uw woning. Op basis daarvan is er namelijk ook een risico voor de hypotheekverstrekker.

Rekenvoorbeeld

Stelt u zich eens voor: u koopt een woning ter waarde van 250.000 euro. Voor de financiering heeft u tevens een hypotheek nodig van 250.000 euro. De schuld-marktwaardeverhouding is in dit geval de volle mep: 100 procent. Immers financiert u de woning volledig via uw hypotheek. In dat geval betaalt u doorgaans de maximale risico-opslag.

Heeft u voor deze woning echter 125.000 euro zelf ingelegd en heeft u daardoor een hypotheek nodig voor slechts 125.000 euro? Dan is het risico voor de bank simpelweg kleiner. Mocht u uw hypotheek niet meer kunnen betalen dan is de restschuld in ieder geval kleiner. De kans is natuurlijk groot dat de hypotheekverstrekker de woning voor minimaal 125.000 euro kan verkopen. In dat geval loopt de hypotheekverstrekker dus minder risico en kan de risico-opslag dus ook omlaag.

Iedere hypotheekverstrekker hanteert natuurlijk haar eigen grenzen. Een goede vergelijking maken kan dan ook erg verstandig zijn. Mogelijk kunt u daarvoor in gesprek gaan met de beste hypotheekadviseur uit uw regio.

Een lagere hypotheekrente op mijn hypotheek?

Is een lagere hypotheekrente op mijn hypotheek mogelijk? Dat kan als u in een lagere risicoklasse terecht komt. U kunt op twee manieren in een lagere risicoklasse terechtkomen:

  • U heeft afgelost op uw hypotheek, waardoor u naar verloop van tijd steeds minder hypotheekschuld heeft. Bij de huidige hypotheekvormen, de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek, lost u altijd af;
  • De waarde van uw woning is gestegen, waardoor de schuld-marktwaardeverhouding verandert.

Lagere hypotheekrente wordt niet altijd automatisch aangepast

Een lagere hypotheekrente wordt niet altijd automatisch aangepast. Sterker nog: in veel gevallen zelfs helemaal niet. U dient soms namelijk zelf een verzoek in te dienen. Soms dient u daarvoor een taxatierapport in te leveren en daar zijn kosten aan verbonden. U zult dus zelf in de gaten moeten houden of u recht heeft op een lagere hypotheekrente.

Benieuwd naar uw mogelijkheden?

Bent u benieuwd naar uw mogelijkheden? Neem dan contact op met een hypotheekadviseur uit uw regio. Vaak kan een hypotheekadviseur snel zien of er iets ‘te halen valt’. Daarmee kunt u weer flink besparen op uw maandelijkse lasten.

Laat een Reactie achter