Veel woningeigenaren hebben gekozen voor een hypotheek NHG. NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Deze garantie beperkt de financiële risico’s van een eigen koopwoning. Dat geldt zowel tijdens de aankoop van een woning als daarna.

Verantwoord lenen

Kiest u ervoor om een hypotheek met NHG af te sluiten? Dan weet u zeker dat de hypotheek past bij uw inkomen. Uw hypotheek voldoet in dat geval namelijk aan de normen voor verantwoord lenen volgens het Nibud. Het zorgt ervoor dat u niet te veel leent, waardoor u nog voldoende geld overhoudt voor andere belangrijke zaken. Hierbij kunt u denken aan uw verzekeringen, maar ook aan boodschappen en een vakantie. Binnen het budget is het ook nog mogelijk om geld te sparen, bijvoorbeeld voor onderhoud van uw koopwoning.

De Nationale Hypotheek Garantie als vangnet

De Nationale Hypotheek Garantie kan dienen als vangnet. Het kan natuurlijk voorkomen dat de persoonlijke omstandigheden wijzigen. U kunt hierbij denken aan een van de volgende situaties:

  • Uw relatie met uw partner stopt;
  • Uw partner overlijdt;
  • U bent werkloos of arbeidsongeschikt geworden.

De Nationale Hypotheek Garantie kan u in zulke gevallen bijstaan. Zo kunt u onder andere, samen met de NHG, op zoek naar oplossingen. Uiteindelijk blijft u daarvoor zelf verantwoordelijk, maar zij kunnen u bijstaan. Indien verkoop toch de enige optie blijkt en de opbrengst van uw woning blijkt uiteindelijk toch lager, kunt u aanspraak maken op de NHG. Zij kunnen de restschuld kwijtschelden onder bepaalde voorwaarden.

Kosten van de Nationale Hypotheek Garantie

Uiteraard zijn er ook kosten verbonden aan de Nationale Hypotheek Garantie. In 2019 is dit 0,9 procent van de hypotheeksom. Dat is 0,1 procent lager dan in 2018, maar het is nog steeds vrij prijzig als wij dit vergelijken met ruim tien jaar geleden. Zo betaalde u in 2005/2006 0,28 procent voor de Nationale Hypotheek Garantie.

Voordelen NHG

Een hypotheek afsluiten met NHG kan veel voordelen bieden. Zo komt u alleen maar in aanmerking voor een hypotheek die echt bij u past. Immers worden de inkomensnormen van het Nibud daarvoor aangehouden. Er wordt een percentage berekend van het inkomen dat besteed mag worden aan de woonlasten. Daarnaast blijft u niet met een restschuld zitten, indien later blijkt dat u de woning niet meer kunt financieren. Ook bieden veel hypotheekverstrekkers korting als u kiest voor NHG. Banken lopen immers minder risico voor de verstrekking van het hypotheekbedrag. Het geeft hen zekerheid dat zij dit bedrag terugkrijgen.

Nadelen NHG

Natuurlijk kent de Nationale Hypotheek Garantie ook nadelen. Zo mag uw woning niet te duur zijn. Er geldt namelijk een maximumbedrag van 290.000 euro in 2019. Betreft het een duurzame woning? Dan is het bedrag iets hoger: 307.400 euro. Dat is zes procent meer. Bovendien zult u meer eigen inleg moeten hebben om de NHG te kunnen financieren. Immers moet u daarvoor 0,9 procent van hypotheekbedrag voor inleggen. Dat kunt u niet lenen via de hypotheekverstrekker. Zij mogen u namelijk alleen maar 100 procent van de woningwaarde lenen.

Behoefte aan advies?

Heeft u behoefte aan advies? Dan kan een hypotheekadviseur u bijstaan bij uw keuze. Via onze website kunt u gemakkelijk op zoek naar de beste hypotheekadviseurs. U kunt vergelijken op verschillende zaken, zodat u altijd kiest voor een adviseur die bij u past.

Laat een Reactie achter