Het wordt voor starters steeds lastiger om een hypotheek te verkrijgen. Immers kunt u tegenwoordig maar 100 procent van de woningwaarde lenen. Ook de huizenprijzen zijn gestegen, wat het ook erg lastig maakt. Een schenking aan uw kind voor een hypotheek kan zorgen voor de nodige hulp. Tot een bepaald bedrag kunt u belastingvrij schenken. Ook grootouders kunnen een schenking geven. De schenkingsgrens is dan echter iets anders. Hoe zit het precies? U leest het in dit artikel.

Een schenking van ouders

In 2019 mogen ouders maximaal 5.428 euro schenken. Dat geldt voor beide ouders: gezamenlijk in een jaar. Indien u deze grens overschrijdt betekent dit dat u te maken krijgt met schenkbelasting. De belasting hoeft alleen betaald te worden over het bedrag dat boven het grensbedrag valt. Voor grootouders gelden andere normen: zij mogen, in 2019, per persoon 2.173 euro belastingvrij schenken.

Wilt u een groter bedrag schenken?

Wilt u uw zoon of dochter echter een groter bedrag schenken? Dan mag dit eenmalig. De maximale hoogte daarvan, zonder hierover belasting te betalen, verschilt per doel van de schenking. Bovendien moet uw kind tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. De te schenken bedragen zijn als volgt:

  • Schenking aan uw kind zonder daarvoor een specifiek doel te noemen: 26.040 euro
  • Schenking aan uw kind voor een studie: 54.256 euro
  • Schenking aan uw kind voor de aankoop van een koopwoning: 102.010 euro

Deze bedragen gelden allemaal voor het jaar 2019. In 2018 waren deze bedragen net iets lager, respectievelijk 25.731 euro, 53.602 euro en 100.800 euro.

Meer weten over een schenking aan uw kind voor een hypotheek?

Wilt u graag meer weten over een schenking aan uw kind voor een hypotheek? Dan kunt u een (vrijblijvende) afspraak inplannen met de beste hypotheekadviseur uit uw regio. Via onze website kunt u in een oogopslag bekijken welke hypotheekadviseurs er allemaal zijn in uw regio. Maak snel een afspraak en zorg ervoor dat u belastingvrij kunt schenken aan uw kind.

Laat een Reactie achter