Starters hebben helaas moeite om hun eerste woning te kopen. Vooral in de grotere steden blijkt dit toch erg lastig zijn. U kunt tegenwoordig slechts 100 procent van de woningwaarde lenen, waardoor de financiering lastig kan worden. Hoe kunt u dan toch uw eerste woning kopen? Starters opgelet: in dit artikel leest u een aantal handige tips.

1. Eigen geld is erg belangrijk

Eigen geld is ontzettend belangrijk bij de aankoop van een (eerste) woning. Probeer daarom veel geld te sparen. U zult kosten koper, makelaars-, advies- en bemiddelingskosten zelf moeten betalen. Als alternatief kunt u ook kiezen voor een goedkopere woning. U betaalt dan immers ook een lager bedrag voor kosten koper. Met voldoende eigen inleg is het voor starters vaak nog wél mogelijk om hun eerste woning te kopen.

2. Een schenking van ouders

Veel starters vragen hun ouders om een schenking. Ouders kunnen een flink bedrag belastingvrij schenken. Uiteraard kan niet iedere ouder dit geldbedrag missen, maar het zou natuurlijk erg welkom zijn voor starters die hun eerste woning willen kopen.

3. Kies voor een energiezuinige woning

Als u kiest voor een energiezuinige woning, kunt u simpelweg iets meer lenen. Immers bent u minder geld in de maand kwijt aan uw energierekening. Als u bovendien ervoor kiest om uw woning te verduurzamen, kunt u een hogere lening krijgen. U kunt in dat geval maximaal 106 procent van de woningwaarde lenen. Wel is het belangrijk dat u aantoont dat u uw woning gaat verduurzamen. Zo kunt u uw facturen overleggen aan de hypotheekverstrekker om aanspraak te maken op de lening.

4. Koop een woning met een partner

Starters kunnen ook de krachten bundelen. Heeft u een partner? Dan kunt u ook eventueel gezamenlijk een woning kopen. Samen kunt u simpelweg meer lenen, omdat er meer inkomen aanwezig is. Het hypotheekbedrag wordt dus ook gebaseerd op het gezamenlijk inkomen.

5. Schakel een hypotheekadviseur in

Tot slot is het ook raadzaam om een hypotheekadviseur in te schakelen. U kunt dan samen met de beste hypotheekadviseur uit uw regio kijken naar de mogelijkheden. Het eerste adviesgesprek is vaak gratis. Via onze website kunt u gemakkelijk en snel op zoek naar de beste hypotheekadviseur uit uw regio. Bekijk reviews en vergelijk.

Laat een Reactie achter