Veel starters kiezen voor een annuïteitenhypotheek. Wat is dit precies en waarom is deze hypotheek zo populair onder starters? In dit artikel vertellen we hier graag meer over.

Hoe werkt een annuïteitenhypotheek?

Bij een annuïteitenhypotheek blijven de maandlasten gedurende de looptijd gelijk. Iedere maand betaalt u een bepaald bedrag. Dit noemt men de annuïteit. Het bedrag bestaat uit aflossing en rente. De samenstelling van het bedrag kan echter verschillen per maand. Sterker nog: dit verandert per maand.

Aan het begin van de looptijd lost u vooral veel rente af. Het aflossingsgedeelte is kleiner. Om die reden heeft u dan veel recht op hypotheekrenteaftrek. Na verloop van tijd verandert deze samenstelling, waardoor u juist meer aflost dan dat u aan rente betaalt. Dit betekent dus dat het fiscale voordeel in het begin erg groot is, terwijl dat naar verloop van tijd steeds minder wordt. Geleidelijk aan krimpt het fiscale voordeel dus.

Waarom een annuïteitenhypotheek?

Een annuïteitenhypotheek is vooral populair onder starters. Vaak hebben starters in het begin nog een lager inkomen, die naar verloop van tijd stijgt. Aangezien het inkomen iets hoger wordt, heeft men er vaak later geen problemen mee om iets meer te betalen.

Voordelen annuïteitenhypotheek

Een annuïteitenhypotheek kent natuurlijk meerdere voordelen. Een belangrijk voordeel is dat u uw hypotheek aan het einde van de looptijd heeft afgelost. Ook neemt de hypotheekrente gedurende de looptijd af. Er verandert niets in de bruto maandlasten en aan het begin van de looptijd kunt u flink profiteren van hypotheekrenteaftrek.

Nadelen annuïteitenhypotheek

Een annuïteitenhypotheek kent natuurlijk ook nadelen. Zo wordt het fiscale voordeel op termijn steeds minder. Bovendien is deze hypotheekvorm, op lange termijn, duurder dan een lineaire hypotheek.

Aflossen annuïteitenhypotheek

Na vijftien jaar heeft u ongeveer een derde van uw hypotheek afgelost. Dat betekent dus dat u in de resterende vijftien jaar nog een flink gedeelte moet aflossen. Als u wilt kunt u echter wel extra aflossen op uw hypotheek. U kunt zelf bepalen hoeveel u wilt aflossen, maar het betekent natuurlijk wel dat u spaargeld moet inleggen. Het is dus belangrijk om dit te overleggen met een hypotheekadviseur of dat u in uw geval wel verstandig is.

Boeterente

Extra aflossen kan er echter helaas wel voor zorgen dat u een boeterente moet betalen. De hypotheekverstrekker loopt namelijk geld mis, indien u extra aflost. Gelukkig is er altijd een gedeelte dat u boetevrij kunt aflossen. Dit vindt u terug in de hypotheekvoorwaarden van uw hypotheekverstrekker.

Is een annuïteitenhypotheek voor mij aantrekkelijk?

Een annuïteitenhypotheek is geschikt voor starters die aan het begin van de looptijd minder geld hebben én die verwachten om op termijn meer te gaan verdienen. Wel is het belangrijk om na te gaan of u de stijgende lasten straks wel kunt betalen. Overleg dit daarom met een adviseur.

Behoefte aan advies van een hypotheekadviseur?

Wilt u graag advies inwinnen van een hypotheekadviseur uit uw regio? Dan kunt u gemakkelijk online op zoek naar de beste hypotheekadviseur. Per woonplaats kunt u eenvoudig filteren. Bekijk reviews en vergelijk!

Laat een Reactie achter