Als u een woning wilt kopen, zult u daar meestal een hypotheek voor moeten afsluiten. Een hypotheek is een lening die u kunt verkrijgen via een hypotheekverstrekker. Deze is speciaal bedoeld voor het kopen van eenwoning of voor het verbouwen van een woning. Iedere maand betaalt u hypotheekrente voor uw hypotheek. Ook betaalt u uw hypotheek terug, waarvan de looptijd 30 jaar bedraagt.

Hypothecaire lening

Een hypotheek wordt ook wel een hypothecaire lening genoemd. Dit bestaat uit een lening met onroerend goed (de woning) als onderpand. Degene die de lening verstrekt, heet de hypotheekverstrekker. Degene die de lening aanvraagt, heet de hypotheeknemer.

Wat is een hypotheek en hoe werkt het?

Als u een mooie woning heeft gevonden, kunt u deze mogelijk kopen aan de hand van eigen inleg en een hypotheek. Natuurlijk kunt u de woning ook zonder een hypotheek kopen, maar dan heeft u wel ontzettend veel geld nodig. Er zijn maar weinig mensen die dat op die manier kunnen betalen. De woning wordt gezien als onderpand. Kunt u uw maandelijkse hypotheeklasten niet meer betalen? Dan betekent dit dat de hypotheekverstrekker, onder bepaalde voorwaarden, uw woning mag verkopen. Dat gebeurt gelukkig niet zomaar, maar het behoort tot de mogelijkheden.

Welke hypotheekvormen zijn er?

Er zijn verschillende manieren van aflossen. Vaak wordt er gekozen tussen een lineaire hypotheek en een annuïteitenhypotheek. Bij deze hypotheekvormen heeft u nog recht op hypotheekrenteaftrek onder bepaalde voorwaarden. Bij andere hypotheekvormen is dat in zijn geheel uitgesloten. Indien u nog een andere hypotheekvorm hebt, kunt u deze mogelijk meenemen of oversluiten. Kiest u voor oversluiten? Dan zitten hier vaak weer kosten aan verbonden.

Lineaire hypotheek

Een lineaire hypotheek is een hypotheekvorm, waarbij u uw lening gedurende de looptijd gelijkmatig aflost. Het bedrag dat u aflost, is afhankelijk van hoogte van uw hypotheek, de looptijd en de rente. Uw hypotheekschuld neemt iedere maand af, waardoor u steeds meer minder schuldheeft. U betaalt daardoor ook steeds minder rente, waardoor uw fiscale voordeel op termijn daalt.

Annuïteitenhypotheek

De annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm, waarbij de maandelijkse som van rente en aflossing gelijk blijft gedurende de looptijd van het contract. Aan het einde van uw contractdatum, is uw gehele hypotheek afgelost. Aan het begin heeft u veel renteaftrek.

De looptijd

Iedere maand betaalt u een bepaald bedrag aan de hypotheekverstrekker. Hoe hoog dit bedrag is, hangt af van verschillende factoren. Zo speelt de hypotheekvorm daarin een rol, maar ook de hypotheekrente, de waarde van uw woning en het bedrag waarvoor u uw hypotheek heeft afgesloten een rol. De looptijd van een hypotheek bedraagt standaard 30 jaar. Na deze periode zult u uw lening dus volledig moeten hebben terugbetaald. Dat geldt niet alleen voor een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek, maar ook voor een aflossingsvrije hypotheek.

NHG-garantie

Veel woningeigenaren kiezen ervoor om een woning te kopen met NHG-garantie. De NHG geldt als een soort verzekering, waarbij u eenmalig een bedrag betaalt. Deze ‘verzekering’ kan u ondersteunen indien u de hypotheek niet meer kunt betalen. De NHG kan eventuele problemen proberen op te lossen, door enerzijds advies te geven maar kan in sommige gevallen ook een restschuld betalen. In 2019 kunt u voor een woning tot 290.000 euro een hypotheek met NHG afsluiten. Daarmee is dat bedrag fors verhoogd, want in 2018 was dit 265.000euro. Indien een hypotheek met NHG afsluit, kunt u soms ook minder rente betalen.

U betaalt hypotheekrente voor uw hypotheek

Indien u een hypotheek afsluit, zult u daarvoor rente en aflossing moeten betalen. U spreekt tijdens de hypotheekgesprekken met de bank af hoeveel hypotheekrente u betaalt. Hierbij heeft u keuze uit een vaste of eenvariabele rente. Veel mensen kiezen voor een vaste rente, omdat dit veelzekerheid biedt. De rente is in dat geval voor de afgesproken periode hetzelfde. Dit staat ook wel bekend als de rentevastperiode. Hierbij heeft u doorgaans keuze voor een looptijd van 5, 10, 20 of 30 jaar. Een variabele rente kunt u daarentegen iedere maand veranderen. Wat verstandig is voor u, hangt ook af van uw persoonlijke situatie.

Eigen inleg voor uw woning

Wilt u graag een woning kopen? Dan heeft u ook altijd eigen inleg nodig. Er komen namelijk ook verscheidene kosten bij. Zo betaalt u onder andere overdrachtsbelasting, notariskosten, taxatiekosten, advieskosten, afsluitkosten en mogelijk de kosten voor de NHG. Tezamen kan dit enkele duizenden euro’s kosten. Daarom is het ontzettend belangrijk om te sparen. Via de hypotheekverstrekker kunt u maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen: meer is dus niet mogelijk.

Wat als ik mijn hypotheek niet meer kan betalen?

Het kan natuurlijk voorkomen dat u uw maandelijkse hypotheeklasten niet langer kunt voldoen. Dat kan meerdere redenen hebben: u verliest uw baan of u gaat scheiden. Vaak is er bij de hypotheekverstrekker nog veel mogelijk: uw woning wordt niet zomaar verkocht. Echter kan dit wel voorkomen, als het echter niet anders kan. Het is in ieder geval belangrijk om in dat geval zo spoedig mogelijk contact op te nemen met uw hypotheekverstrekker.

Laat u adviseren door een hypotheekadviseur

Een hypotheek afsluiten kan natuurlijk erg lastig zijn, omdat er zoveel is waar u aan moet denken. Er zijn talloze mogelijkheden en misschien heeft u wel veel wensen. Welke hypotheekvorm past bij mij? Welke rente past bij mij? Wat gebeurt er als ik werkloos of arbeidsongeschikt raakt? En kan ik een bepaalde woning wel echt kopen? Is een maximale lening in mijnsituatie wel verstandig? Het zijn natuurlijk allemaal belangrijke vragen. Een hypotheekadviseur kan u bijstaan in het maken van belangrijke keuzes.

Maak een goede vergelijking

Er zijn ontzettend veel hypotheekadviseurs waar u uit kunt kiezen. Zo kunt u natuurlijk kiezen voor een budget hypotheekadviseur, maar ook voor een duurdere consultant. Daarnaast kunt u vergelijken op locatie, maar ook bieden sommige adviseurs een gratis intakegesprek. Het is daarom erg belangrijk om goed te vergelijken. Via onze website kunt u eenvoudig op zoek naar de beste hypotheekadviseur. Kies voor kwaliteit over kwantiteit. Via onze website kunt u geheel gratis vergelijken. Daarmee maakt u altijd de beste keuze.

Laat een Reactie achter