Een lineaire hypotheek is een hypotheek waarbij u gedurende de looptijd uw hypotheek aflost. Hierbij lost u uw hypotheek gelijkmatig af. Het bedrag dat u aflost, is afhankelijk van onder andere de hoofdsom, de looptijd en de rente.

Hoe werkt een lineaire hypotheek?

Iedere maand neemt uw hypotheekschuld af. De hypotheekrente die u dient te betalen, wordt daardoor ook minder. U betaalt namelijk rente over de resterende schuld. Naar verloop van tijd daalt uw fiscale voordeel om die reden dan ook. In begin geniet u van veel hypotheekrenteaftrek en na verloop van tijd wordt dit minder.

Waarom lineair aflossen?

Lineair aflossen kent verschillende voordelen, welke we hieronder uitgebreid omschrijven. Het belangrijkste is dat u uw schuld daadwerkelijk aflost. Zo weet u zeker dat u niet in de problemen komt aan het einde van uw hypotheek. De meeste starters kiezen voor een annuïteitenhypotheek, maar de lineaire hypotheek is echter voordeliger. U lost namelijk sneller af, u heeft minder kans op een restschuld en over de gehele looptijd is het simpelweg voordeliger.

Voordelen lineaire hypotheek

Een lineaire hypotheek kent verschillende voordelen. Zo betaalt u iedere maand een gelijk bedrag voor de aflossing van uw hypotheekschuld. Ook gaat uw hypotheekschuld iedere maand weer omlaag. De hypotheekrente die u iedere maand betaalt, neemt gedurende de looptijd af. Tot slot kunt u het begin volop genieten van hypotheekrenteaftrek. Naar verloop van tijd neemt dit af.

Nadelen lineaire hypotheek

Uw fiscale voordeel wordt, na verloop van tijd, steeds minder. Ook zijn de kosten bij aanvang hoger dan bij een annuïteitenhypotheek.

Hypotheekrenteaftrek

Bij deze hypotheekvorm heeft u recht op hypotheekrenteaftrek, indien u aan de voorwaarden voldoet. Zo zult u onder andere zelf in de woning moeten wonen. Hieraan zitten nog verscheidene andere regels verbonden.

Voor wie is de lineaire hypotheek aantrekkelijk?

Lineair aflossen is vooral interessant voor mensen die zonder risico’s willen aflossen én graag snel van hun hypotheekschuld afwillen. Veel mensen willen dit wel, maar kunnen het niet altijd betalen. Het is belangrijk dat het dus past binnen uw uitgavepatroon.

Heeft u bijvoorbeeld veel eigen vermogen? Dan kunt u dit inleggen, waardoor u weer meer geld in de maand overhoudt. Mogelijk kunt u dan prima lineaire hypotheeklasten betalen. Is uw inkomen daarentegen juist lager, maar verwacht u naar verloop van tijd meer te verdienen (bijvoorbeeld omdat u stijgt in uw salarisschaal)? Dan is een annuïteitenhypotheek misschien een betere optie. Bent u met een partner en dragen jullie samen de hypotheek? Ook dan kan een lineaire hypotheek misschien handiger zijn. Dat is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Laat u daarom goed adviseren door een adviseur.

Advies inwinnen van een expert uit uw regio?

Wilt u graag advies inwinnen van een expert uit uw regio? Dan kunt u op zoek naar de beste hypotheekadviseur via onze website. Per regio heeft u keuze uit talloze vakbekwame hypotheekadviseurs. Vaak kunt u een vrijblijvend eerste gesprek inplannen. Ga de reviews na van de verschillende adviseurs en bekijk welke adviseur u aanspreekt.

Laat een Reactie achter